Składniki

   Składniki karmelków i bakalii  

Mazurskie słodkości to porcje pełnowartościowych tłuszczów, białka oraz upiększających i drogocennych minerałów, które możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podróż, a także imprezę 😉

Barwniki naturalne, wzbogacają karmelki nadając im pożądaną barwę, oferowane przez nas produkty zyskują kolor ulubionych owoców naszych smakoszy. Do produkcji naszych wyrobów używamy barwników naturalnych takich jak: koszenila, kompleksy miedziowe chlorofilin, kurkumina, karmel, węgiel roślinny. Ulubione kolory działają na nas kojąco, uspakajająco lub motywują do działania za pomocą zmysłu wzroku. Taką samą moc działania mają barwniki naszych karmelków

Cukier, czyli sacharoza, to substancja o słodkim smaku, występująca w roślinach. Otrzymuje się ją głównie z buraka cukrowego lub z trzciny cukrowej. Sacharoza to węglowodan, utworzony z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Cukier znany jest w postaci pryzmatycznych, połyskliwych kryształków, w odcieniu bieli, bez zapachu.
Cukier zajmuje ważne miejsce w cukiernictwie:
– nadaje słodki smak i wzmacnia intensywności zapachów;
– nadaje barwę i złocisty kolor masie karmelowej w trakcie procesu gotowania karmelu;

Cukier na zdrowie, smutki i łzy
Cukier zajmuje bardzo ważne miejsce w diecie człowieka. Zaledwie 30g cukru zdziała cuda, powodując odprężenie oraz zmniejszając nasze lęki i stres. Nasze samopoczucie, aktywność fizyczna, zachowanie nie zależą od nadmiernych ilości spożywanego cukru, lecz od przemian biochemicznych zachodzących w mózgu. Cukier jedynie jest pożywieniem dla mózgu dla jego właściwego funkcjonowania i rozwoju. Inaczej spożycie cukru zwiększa wydzielanie insuliny, która uruchamia cały cykl procesów biochemicznych w naszym mózgu. W naszej codziennej diecie dostarczamy do organizmu mnóstwo witamin i niezbędnych aminokwasów m.in. tryptofan, który odpowiada za powstanie ‘’hormonu szczęścia’’ jakim jest serotonina. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, dzięki któremu czujemy się mniej zestresowani i spięci. A to wszystko dzięki cukrowi, który jest bodźcem uruchamiającym cały proces biochemiczny w naszym organizmie.

Konopia siewna, Cannabis Sativa, super nasiona pełne bogatych składników odżywczych. Zawierają drogocenne w naszej diecie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,-6,-9, hipoalergiczne białko, witaminę E, żelazo, cynk, błonnik i wiele innych składników mineralnych, które są odpowiedzialne za Twoją urodę. Nasiona konopi są budulcem pięknej skóry, lśniących i zjawiskowych włosów oraz mocnych i zdrowych paznokci.

Liofilizowane owoce, Proces liofilizacji polega na odparowaniu wody z owoców, po ich wcześniejszym zamrożeniu. Metoda ta pozawala na zachowanie wysokiej jakości owoców, ich naturalnego smaku, aromatu i koloru. Owoce liofilizowane posiadają naturalną piękną barwę, zapach i smak, wpływa to na wspaniałe cechy sensoryczne naszych wyrobów. Ponadto owoce suszone tą metodą zachowują swoje wartości odżywcze, przez co wzbogacają jakość naszych słodkości.

Migdały, wyróżniają się wartościami odżywczymi, zawierają mnóstwo witamin takich jak B2, E błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), potas i innych drogocennych pierwiastków mających zbawienny wpływ na pracę naszego organizmu. Migdały dzięki swoim składnikom korzystnie oddziałują na układ odpornościowy, zwalczają stres i negatywne emocje, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i trawiennego. Składniki migdałów kontrolują poziom krwi i poprawiają jej krążenie, hamują przyswajanie złego cholesterolu, czyli wszystko to, co odpowiada za naszą kondycje, energię i radość z wykonywanych czynności 🙂 Chrup na radość z życia 😉

Nasiona słonecznika, maleńkie nasiona słonecznika, są największą skarbnicą naszego uśmiechu i naszych bliskich, dobrego humoru oraz silnego i zdrowego organizmu. Chrupiąc maleńkie nasiona słonecznika dostarczamy cenną witaminę E, która zapewnia skórze zdrowy i jędrny wygląd. Witamina E zamknięta w nasionach słonecznika działa wzmacniająco na kobiety w okresie ciąży, jak również poprawia płodność u mężczyzn. Nasiona słonecznika to również wspaniałe źródło witamin z grupy B, A i D, oraz dobroczynnych pierwiastków takich jak cynk, żelazo, potas i wapń, które wspomagają wzrok, kości, mięśnie, serce, układ odpornościowy i trawienny. Jedno małe nasionko zawiera łatwo przyswajalne i bardzo ważne dla naszego organizmu składniki, które pozwalają nam się cieszyć pełnią zdrowia i życia. Chrup na dobry humor 😉

Olejki i aromaty naturalne, do produkcji naszych karmelek używamy olejków i aromatów pochodzenia naturalnego. Odpowiednio dobrane substancje aromatyzujące pozwalają zamknąć w karmelku wszystkie najwspanialsze aromaty rozgrzanych w słońcu sadów i ogrodów. Odczuwane zapachy wpływają na nasze zmysły, podkreślają smak, działają jak afrodyzjak, przenoszą do najpiękniejszych marzeń.

Orzechy arachidowe, inaczej ziemne lub fistaszki, należą do rodziny roślin strączkowych. Orzechy arachidowe rośną i dojrzewają pod ziemią, dokładnie na głębokości około 5 cm. Orzechy ziemne świetne do szkoły i pracy, ponieważ wpływają na pamięć i koncentrację, a to wszystko dzięki zawartości wspaniałym i drogocennym składnikom.
Bogate są w magnez, witaminę B3 (niacynę), która zbawiennie działa na nasz układ nerwowy, wycisza i koi nerwy. Zawartość błonnika w orzechach ziemnych wspomaga układ trawienny, a niezbędne aminokwasy wzmacniają
i budują nasze mięśnie.
Orzechy arachidowe królują pod względem zawartości największej ilości białka i wartościowego tłuszczu. Za sprawą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) orzechy arachidowe wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Od dziś chrup swe kalorie 
Orzechy arachidowe sprawdzą się w dietach osób chorych na cukrzycę, ponieważ wykazują korzystny wskaźnik glikemiczny (IG = 15) tzn. w minimalnym stopniu powodują wzrost poziomu cukru we krwi.

Orzechy laskowe, to w czystej formie witaminy z grupy B. W naszym codziennym życiu, w którym dominuje pośpiech, intensywność zadań, szkoła, praca, zajęcia dodatkowe, zakupy, zapominamy lub odkładamy na później zadbanie o samych siebie. Na dalszy plan odkładamy swój spokój wewnętrzny i komfort psychiczny, który często nadwyrężany jest do granic swoich możliwości. Orzechy laskowe w karmelu mają zadanie odstresowujące (wysoka zawartość wit. z grupy B, magnez, potas, fosfor), relaksacyjne oraz wzbogacające (wysoka zawartość magnezu, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wit. E). Chrup na zdrowie 

Orzechy włoskie – w starożytnym Rzymie był nazywane „królewskimi orzechami”, głoszono, że przynoszą zdrowie
i szczęście. Nic dziwnego zawierają najwięcej kwasów omega-3 z wszystkich orzechów. Dostarczają białko, błonnik, kwas foliowy, magnez, fosfor, witaminę E, dzięki temu wzmacniają pracę naszego mózgu, budują mięśnie, a także poprawiają kondycję struktury włosów, problematycznej cery i paznokci. Tak jak w przypadku orzechów ziemnych, tak zawarty zestaw tłuszczu, białka i błonnika w orzechach włoskich działa korzystnie na naszą sylwetkę i hamuje apetyt.

Pestki dyni, małe pestki dyni to źródło pięknych i mocnych włosów, paznokci i skóry.
W małej pestce zamknięta jest moc witamin E, B1, B2, B6, A, C i D oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które transportują rozpuszczone w nich witaminy i enzymy budujące nasz organizm. Pestki dyni to najbogatsze źródło cynku. Cynk jest zużywany na rozbudowę i wzmocnienie mięśni, dlatego należy zadbać o jego uzupełnianie w czasie zwiększonej aktywności fizycznej. Pestki dyni wzmacniają układ odpornościowy, co jest najważniejsze dla każdego z nas. Chrupiąc nasze pestki dyni w karmelu pozbędziesz się bólu głowy oraz wszystkich negatywnych myśli, ponieważ zawierają one olbrzymie pokłady magnezu, potasu, żelaza, fosforu i manganu. Dodatkowo pobudza hormon szczęścia, dzięki któremu to co niemożliwe osiągniesz z łatwością. Chrup na uśmiech 🙂

Sezam, niepozorne maleńkie nasiona zawierają ogrom witamin, pierwiastków i minerałów, które budują mięśnie, kości, odporność oraz dobre samopoczucie  Nasiona sezamu wyróżnia wysoka zawartość wapnia, magnezu i miedzi, które są odpowiedzialne za właściwą strukturę między innymi kości, stawów, układu krwionośnego. Sezam jest bogactwem manganu, żelaza, fosforu, witaminy B1, cynku, selenu, kwasów tłuszczowych omega 9 i wielu innych pierwiastków, które dbają o właściwe funkcjonowanie naszego organizmu. Nasiona sezamu wpływają dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, a także kondycje naszej skóry. Sezamki Mazurskie chrup na wzmocnienie siebie 🙂

Siemię lniane, źródło olbrzymiej ilości drogocennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarty w lnie błonnik wspomaga trawienie i pracę jelit. Zdrowe jelita wpływają na nasze dobre samopoczucie, uśmiech, a przede wszystkim pozwalają się cieszyć każdym pysznym kęsem schrupiącej przekąski.

Syrop glukozowy, stanowi roztwór cukrów prostych (glukozy, maltozy) i niskocząsteczkowych wielocukrów. Syrop stanowi bazę karmelków, doskonale wchłania i wiąże ze sobą podawane substancje dodatkowe takie jak barwniki i aromaty naturalne. Syrop glukozowy jest słodką podstawą, na której budujemy doskonałe smaki, ciekawe formy i kształty, wspomnienia, a przede wszystkim uśmiech i radość naszych Smakoszy.